Barnmorskor

”Det är en glädje att kunna hjälpa till med pessarutprovning, när nu fler önskar en biverkningsfri preventivmetod.”

Maria Renström leg barnmorska Falun

Barnmorskor är en kompetent yrkesgrupp som i Sverige har en unik roll när det gäller preventivmedelsrådgivning, både när det gäller hormonella och hormonfria preventivmedel. För att alla ska kunna göra ett eget informerat val när det gäller preventivmedel är det en stor fördel att barnmorskor har aktuell kunskap även om naturliga preventivmetoder, som moderna pessar, och fertilitetsförståelse. Pessar är en smidig, effektiv och enkel preventivmetod som också kan kombineras med andra preventivmedel om så önskas.

De mottagningar som redan har pessar för utprovning, använd dessa. Se anvisningar för rengöring. Instruktionsset för FemCap har slutat säljas.  Här kan du köpa FemCap och Cayapessar i patientförpackningar, prova ut och sen ge till patienten (om möjligt). Kontakta Solann AB när det gäller utprovning av Milex, Caya och Singa.
 

Den spillfria menskoppen FemmyCycle med handtag, går också att köpa in för visning. Extra lämplig för nybörjare, spiralanvändare! eller de som haft problem med vanliga menskoppar.

För föreläsningar om hormonfria preventivmetoder, med betoning på pessar och fertilitetsförståelse, ta kontakt för offert. Föreläsningar kan ges för barnmorskor, lärare, privatpersoner och andra grupper.

Jag har ingen möjlighet att ge patienter över hela Sverige personlig preventivmedelsrådgivning. Men barnmorskor får gärna höra av sig om de undrar över något.

 

Birgit Linderoth, leg barnmorska
info@gronabarnmorskan.se
0707 – 42 25 58

Pessar kan vara bra på flera sätt.

1. Många saknar idag en fungerande preventivmetod de trivs med och vill gärna ha en miljöbra preventivmetod utan biverkningar.

2. P-pilleranvändare med stor risk att glömma tablett, kan redan från början ha ett pessar hemma, att ta till när det händer.

3. Lättare att stå ut med blödningar i början efter insättning av hormonspiral eller p-stav och därmed öka chansen till att fortsätta med LARC om de har pessar att tillgå som menskopp vid samlag eller mindre blödningar.

4. Ovanstående gäller också vid rikliga flytningar/ småblödningar med kopparspiral. Pessar som komplement till menskopp.

5. För dem ofta har oskyddat sex /inte kommer använda kondom kan pessar minska risken för vissa STI. Då de flesta receptorer för virus och bakterier finns på livmodertappen, som skyddas av pessaret. (Kondom skyddar bättre – om den används)

Har ni inga provpessar på din mottagning?
Vet du inte hur du provar ut pessar?
Känner du dig osäker när det gäller pessar?
Vill patienten ha hjälp med pessar?
 
Boka en ny tid för patienten.
Under tiden kan både patienten och du själv skaffa mer kunskap om pessar. Se efter om ni har provpessar hemma. Komplettera annars , ta kontakt med Solann AB för Singa, Milex och Caya. Köp in patienförpackningar med FemCap. Dessa kan sen patienter få eller köpa, alternativt att ni sparar dem och har som provpessar.
Föreslå ansvarig att boka in föreläsning om pessar om du tycker det vore en bra idé.

Maria Renström, leg barnmorska

E

Köp - för barnmorskor

En motiverad användare med utprovat pessar kan komma upp i en effektivitet på 95% eller högre.
Normalanvändning av p-piller har effektiviteten 91%
(J.Trussel 2011)

Fördelar med utprovning

Rätt storlek
Det är möjligt att införskaffa FemCap och Caya utan utprovning. Det stämmer oftast, men inte alltid med storleksrekommendationerna. Dyrt, tidsödande och risk för graviditet med fel storlek.

Optimal pessarmodell
Patient och barnmorska kan i samråd komma fram till vilken pessarsort som är bäst för just den patienten

Korrekt användning
När patienten får lära sig sätta in och ta ut själv, samt får noggranna instruktioner om användning, känner de sig tryggare och effektiviteten ökar. 

E

Köp – för mottagningar, skolor och kliniker

E

Bruksanvisning | Svenska

E

Rengöring av provpessar

E

Kliniska anvisningar (svenska)

E

Kliniska anvisningar (Caya, engelska)

E

Effektivitet - pessar, en säker p-metod.

E

Referenser 

Tack alla fina kollegor som jag haft kontakt med genom åren, som verkligen gjort allt för att informera om pessar och prova ut, fast ni kanske inte visste riktigt hur från början. Vi kanske ses på någon barnmorskekonferens framöver.
Birgit Linderoth leg barnmorska

”Hej, och tack för trevligt mail. Pratade igår just med en kvinna som beställde sitt cx-pessar via dig, och hon berättade om ett mycket bra bemötande och bra svar på sina frågor. Tog upp frågan med min chef för ett tag sedan då vi tycker det är viktigt att erbjuda ALLA typer av preventivmedel efter abort, vilket hon ställde sig positiv till, och godkände därmed sitt inköp hos dig”
Barnmorska på mottagning
”Hej Birgit!
Lyssnade just på preventivpodden, du gjorde ett strålande inslag! Jag är mycket glad o imponerad! Har sett solen idag, alla lönnlöv är nu gula. Med vänlig hälsning”
Barnmorska på mottagning. Sörmland
”Hej Birgit,
Tack så mycket för ditt svar, det var till stor hjälp. Jag tänker ha kvar spiralen ett tag till, men sen vara uppmärksam på signalerna. Ska också göra ett nytt försök att hitta en barnmorska som kan hjälpa till med pessar. Tack igen!”
Jonna
”Vi och patienterna är glada över att du håller igång den här verksamheten! Ha det gott!”
Barnmorska på mottagning, Stockholm
” Tusen tack till dig.
Du är otroligt effektiv och lätt att samarbeta med. Kram! Med vänlig hälsning”
Barnmorska, Västra Götalandsregionen
” Efter flera fina små vykort från dig, Birgit, efter ett antal beställningar, så vill jag tacka för att du bedriver och står upp för det du gör – ett alternativ till hormonbaserade preventivmedel. Pessar och er gröna gel passar mig och min partner så oerhört bra! Men det är inte utan ett hugg av ledsamhet som jag tänker tillbaka på samtalen med barnmorskor, sjuksköterskor, läkare, lärare, kuratorer, äldre och jämnåriga. Ingen har någonsin nämnt att detta säkra alternativ finns. Det är inte utan ledsamhet och även ilska som jag idag lyssnar på debatter, ser nyhetsinslag och läser informationsblad, och konstaterar att det fortfarande inte talas om detta”
Sarah
”Jag provade ut pessar för en och en halv månad sen och den barnmorskan var jättefin. Hon var inte heller så van, men jag fick gå in i omklädningsrummet och testa ta ut den. Vilket förmodligen är lättare att göra än inför publik. Jag fick testa både cervixpessar och Milex.”
Elisabet. Inlägg på Facebook