Om mig

För en bättre värld

Min hängivenhet för att värna miljö och sprida kunskap om preventivmedel började när jag som tonåring var aktiv fältbiolog och miljöaktivist. Redan då gjorde jag en lista med egna teckningar över både hormonella och hormonfria preventivmedel.

Jag fortsatte min inslagna bana och föreläste som barnmorskestudent 1987 om Billingsmetoden och cervixpessar för färdiga barnmorskor. Då, liksom nu, okänt för många. Året därpå blev jag legitimerad barnmorska och inriktade mig på preventivmedelsrådgivning, sexologi, att föreläsa, samt mödravård även på flyktingförläggningar.

Sexual konst

Min vision var och är att alla ska lära sig fertilitetsförståelse redan som tonåringar och sedan ha möjlighet att göra ett eget informerat val av preventivmetod. Inte minst när det gäller effektiva, naturliga preventivmetoder utan biverkningar.

En ingivelse 2007 fick mig att åka till Amsterdam där jag hittade det fantastiska cervixpessaret FemCap och fick kontakt med dess uppfinnare Alfred Shihata, USA.

Jag startade sedan företaget 2009 för att kunna ge möjlighet till alla i Norden att använda moderna pessar och en ofarlig, men effektiv pessargel. Sortimentet utökades sen med nya hightech menskoppen FemmyCycle, där även jag medverkat lite till utformningen. En större uppfinning jag gjort är en förbättring av FemCap med uttagshål i stället för handtag. Den är, av ekonomiska skäl, än så länge inte godkänd som cervixpessar, men kan köpas som smidig menskopp för sex. Kontakta mig om du är intresserad.

Caya pessaret kom 2014. Efterlängtat!

Namnet Gröna Barnmorskan visar på mitt aktiva och konkreta miljöengagemang. Att använda pessar och menskopp är att välja Hållbar livsstil. Min ”samarbetsvän”, miljöforskaren Lina Nikoleris, Lund, har gjort mycket för att sprida fakta kring detta, genom studier och seminarier.

2012 kom barnmorskekollegan Irene Ivarsson och jag ut med vår bok ”Grönt är skönt- miljösmart födelsekontroll”. 

Samma år började jag, förutom otaliga nationella konferenser och seminarier, även delta i alla internationella konferenser som European Society of Contraception ordnar. Där har jag fått träffa och höra de främsta forskarna inom området, även när det gäller hormonfria preventivmedel.

Jag har personliga kontakter med många som arbetar med hormonfria preventivmetoder både i Sverige och globalt. Jag är administratör i Facebookgruppen Diaphragm and cervical cap users tillsammans med andra experter från Tjeckien, Tyskland och Israel. Gå gärna med i gruppen.

Som feminist har jag sedan över fyrtio år dessutom verkat som sexualpolitisk konstnär med samlingsutställningar och egna utställningar. Alla som köper nåt får ett kort med min sexual konst på.

Mitt ständiga motto är:

För glädje, hälsa och miljö!

”Detta är nog den mysigaste och mest personliga kundservice jag fått!
Helt underbart!”
Camilla

”Du/ni som arbetar med Gröna Barnmorskan är ett ljus för mig, min partner och säkert för många fler. Tack för att du/ni blev en röst och ett alternativ för oss. Jag hoppas innerligt att du/ni fortsätter ert arbete”
Sarah L

”Tack så hemskt mycket för svar!
Verkligen intressant! Tack så hemskt mycket för alla dina svar och kloka tankar.”
Vänligen Hanna

”Tusen tack för pessarerna!
Jag pratar både med vänner o arbetskollegor om hur otroligt stort hjärta du har, som hjälper mig så mkt utan att veta vem jag är.”
Lena

”Hej Birgit!
Tack så jättemycket för ditt engagemang, din information och att du tog dig tid att kontakta mig. Det värmer så i hjärtat. Mina döttrar har skaffat FemCap nu, hoppas det kommer att fungera bra. Jag ska lyssna på podden och förstås tipsa om dem vidare till mina döttrar.”
Vänligen Agneta

”Birgit, du är en stjärna!
Tack så hemskt mycket för information, råd och tips! Det är så otroligt värdefullt! Och tack för att du tar dig den tiden!”
Hannah