Pessargel

PESSARGEL – CONTRAGEL GRÖN / CAYA GEL

Varför gel?
Pessargel, ingår i hormonfria preventivmedel och används tillsammans med pessar för att öka effektiviteten. Pessar fungerar även utan pessargel, men mindre säkert, oklart hur mycket.

Samma gel.
Contragel grön och Caya® Gel är exakt samma gel, men Caya® Gel asken innehåller även en gelapplikator, som kan vara bra om du har fler samlag på samma pessarinsättning. Så köp gärna Caya® Gel först, sedan kan du övergå till att köpa trepack av Contragel grön lite billigare.

Spermiedödande kräm finns ej mer.
Pessargelerna är naturliga preventivmetoder, som är spermiehämmande till skillnad mot den spermiedödande krämen, Nonoxynol 9, 2% ,som nu slutat säljas. Till skillnad mot krämen som var irriterande, miljöskadande samt ökade risken för infektioner är Contragel grön och Caya® gel helt utan biverkningar. Enligt en tysk studie (Dittrich 1989) är pessargelen lika effektiv!

Hur fungerar gelen?
På två sätt.
Cellulosan, tillsatt för gelkonsistensen, bildar en extra barriär. Gelens låga pH 3,8 gör att surhetsgraden i slidan ökar, vilket minskar spermiernas rörlighet.

Hur används den?
– Före insättning placeras 4 ml gel i vecket på FemCap, mycket lite i skålen, samt på den delen som förs in först för att underlätta insättning. På Caya® sätts 4 ml gel i skålen och stryks ut på kanterna.
– Efter samlag behövs mer gel före nytt samlag. Om det gått två timmar eller mer sedan pessarinsättning, kan mer gel föras in för ökad  effektivitet.
– För bästa resultat använd en gelapplikator. Den rengörs i varmt vatten direkt efter varje användning och kan återanvändas.– Gelen ger inte tillräckligt skydd om den används utan en mekanisk barriärmetod.
– Gelen är vattenlöslig, fungerar både som pessargel och glidmedel med alla barriärmetoder; pessar och kondomer av silikon, latex eller polyuretan.

Fakta

– Vatten, mjölksyra, natriumlaktat, metylcellulosa, sorbinsyra, vanillin.
– Smakar lite vaniljsyrligt p g a vanillinet.
– Tuben innehåller 60 ml som räcker till cirka 15 användningar.
– Förvaras i rumstemperatur, 4 – 25° C. Gärna svalt vid längre förvaring.
– Ha alltid tuben stängd. Öppnad tub bör användas inom tre månader.
– Den är vegansk och innehåller inte mjölk.

Historik

Pessargelen har använts i nästan cirka femtio år.
Den fanns först under namnet Contracep® green mellan 1972 och 2002. Från 2005 som ContraGel®green/grön/verte/grün. 2013 började Caya® gel tillverkas parallellt. Produceras i Tyskland. Det är en CE märkt medicinteknisk produkt CE0124
 
”Jag arbetar för Glädje, hälsa och miljö! Då passar inte den toxiska spermiedödande krämen in. Jag tog därför redan från början in pessargel och vägrade sälja pessar till dem som ville använda den spermiedödande krämen. I stället gav jag en pessargel som gåva.”
Birgit Linderoth

Pessargel är vegansk och ofarlig att få i munnen.

Fördelar
• Dessutom så mår underlivet bra av gelen eftersom en ”Sur slida är en glad slida”, risken för svampinfektioner minskar.
• Pessargelen har liknande innehåll som Lactal balans, men saknar propylenglykol, som många vill undvika.
• Pessargelen kan även användas som vattenbaserat glidmedel. Undvik däremot silikonbaserade glidmedel ihop med pessar.
• Inga biverkningar, pessargelen har inga kontraindikationer och har aldrig visat sig ge några biverkningar, men kan svida lite om det finns små slitningar i slemhinnan. Ofarligt, men ta kontakt med läkare om du har stora besvär.

E

Effektivitet - pessar, en säker p-metod.

E

Köp - för barnmorskor

E

Köp - för privatpersoner

Smaken är vaniljsyrlig och påminner om populära danska efterrätten koldskål. Påpekade hon, som var gift med en dansk och uppskattade oralsex, mycket nöjt.

Inget skydd mot könssjukdomar. Men kanske framöver?
Pessargelen skyddar inte mot könssjukdomar. Vi vet dock att lågt pH fungerar antimikrobiellt. Forskning pågår för att få fram en mikrobicid som tillsammans med Caya® och FemCap skulle kunna ge ett kvinnokontrollerat skydd som minskar risk för både graviditet och sexuellt överförbara infektioner. Receptorer för vissa bakterier och virus, exempelvis hiv, klamydia, gonorré, och syfilis finns främst på livmodertappen, som täcks av pessar. Tillsammans med en mikrobicid skulle pessaret kunna innebära ett dubbelt skydd för att minska risken för infektioner.

SYLK är ett veganskt vattenbaserat glidmedel av hög kvalité. Innehåller kiwifrukt, vegetabiliskt glycerin, grapefruktkärnextrakt.

SYLK
 passar både till pessar och vid insättning av menskopp. Även lämplig vid vaginal torrhet.

En storsäljare i Tyskland sen decennier, mild mot hud och slemhinnor.

Utan parfym och parabener.